Een ‘vol hoofd’ wat is dat eigenlijk? Voor mij en veel mensen ziet dat eruit als veel gedachten, herhalende gedachten, vage gedachten met bijbehorend onprettige vage gevoelens of sterke emoties.
Een ‘vol hoofd’ is een belemmering om je te kunnen concentreren, te kunnen leren/studeren, bij je gevoel te komen, naar je lichaam te luisteren, vrij te kunnen kiezen wat je wilt.
Een ‘vol hoofd’ is ook in een coaching sessie een belemmering om met een kind of jongere aan de slag te gaan. Regelmatig vraag ik: ‘hoe is het in je hoofd?’. Vaak heb ik dan signalen opgevangen van onrust, lusteloosheid, boosheid, weerstand.
Hoofd ‘leegmaken’ is dan de eerste stap. Of beter gezegd: ruimte maken in het hoofd, want ‘leegmaken’ is natuurlijk onzin.
Er zijn veel manieren om ruimte te maken in het hoofd, helemaal afhankelijk van de persoon. Vaak doen kinderen en volwassenen dit spontaan in wat we ‘vrije tijd’ noemen. We zouden het ook vaker bewust kunnen doen voordat we aan een inspannende taak beginnen.
– balletje trappen
– sporten
– dansen
– muziek luisteren
– mediteren
– zingen
– lezen
– lachen
– spelletje doen
– gamen
– trampoline springen
Je bewust zijn van een vol hoofd is de eerste stap. Weten wat jouw manier is om ruimte te maken de tweede.
Er zijn ook manieren waar ik in mijn praktijk gebruik van maak om wat gerichter met het hoofd opruimen aan de slag te gaan. Vooral wanneer er steeds opnieuw negatieve gedachten en emoties zijn die belemmeren. Bijvoorbeeld:
– tekenen van wat er speelt en daar samen over praten
– praten met behulp van coaching kaarten
– het hoofd tekenen en in een korte meditatie alles wat daar speelt ordenen
– eenvoudige lichaams- en ademoefeningen
Je bewust zijn van een vol hoofd is de eerste stap. Weten wat jouw manier is om ruimte te maken de tweede. Het mooiste is als je dat dan zelf kunt gaan toepassen op de momenten dat je het nodig hebt.
januari 2019
Geef een reactie